Het metaalgieten is van oorsprong een ambachtelijk beroep. Vakmanschap en ervaring is essentiëel in de handvormerij én de machinale vormerij. Metaalgieterij De Ruiter B.V. heeft dit vakmanschap en deze ervaring in huis. Zowel de rijke geschiedenis waar het familiebedrijf op kan bogen, als de hoogwaardige kwaliteit van de gietstukken pleiten hiervoor.

Oprichting

Metaalgieterij De Ruiter B.V. heeft een rijke historie. In 1949 werd het bedrijf opgericht door A. de Ruiter. De productielijn bestond in die tijd hoofdzakelijk uit een handvormerij waar aluminium en bronzen machineonderdelen gevormd werden.

Eerste modernisering

In 1960 nam De Ruiter junior het bedrijf van zijn vader over. Hij voerde een modernisering door, onder meer met de aanschaf van twee ruttelpressmachines met carrousel. Dankzij deze machines konden de eerste grote series aluminium en bronzen gietstukken geproduceerd worden.

Tweede modernisering

In 1987 vond een volgende grote investering plaats. Om aan de grote vraag naar aluminium gietwerk te kunnen voldoen werden voor ruim 1,8 miljoen euro moderne vormmachines en smeltovens aangeschaft. De inmiddels verouderde ruttelpressmachines werden vervangen door de ultramoderne computergestuurde Heinrich Wagner Seiatsu vorm- en gietlijn met een capaciteit van 30 kasten per uur. De drie oude oliegestookte smeltovens werden vervangen door twee schone inductieovens met een smeltcapaciteit van 500 kilo per uur. Bovendien verhuisde het bedrijf naar een nieuw pand.

De Ruiter staat voor kwaliteit

In 1994 ging het bedrijf over op de derde generatie. De Ruiter junior - toen inmiddels senior geworden - droeg zijn aandelenportefeuille over aan zijn twee zoons, E.E. de Ruiter en K.R. de Ruiter.

Metaalgieterij De Ruiter B.V. heeft in haar rijke geschiedenis steeds nagestreeft gietstukken te fabriceren van hoogwaardige kwaliteit. In 1997 werd dit nogmaals bevestigd met de uitreiking van het ISO 9002 certificaat.